Skip to main content

Elektrificatie in de industrie, een gesprek met TKI en René Slaghek

By 21 December 2020March 25th, 2021Artikel

Wat betekent elektrificatie voor grote chemische complexen zoals Chemelot? Welke technologieën zijn nodig en wat zijn de uitdagingen? TKI Energie en Industrie besprak dit tijdens de European Industry & Energy Summit op 9 december 2020. René Slaghek, Brightsite Program Manager ‘Transitiescenario’s en systeemintegratie’, was een van hun tafelgasten.

TKI Energie & Industrie ontwikkelt een roadmap om richting en snelheid te geven aan elektrificatie in de industrie. De roadmap voor elektrificatie is bedoeld om de industrie te helpen bij de overgang van fossiele naar hernieuwbare elektrische energie en om de CO₂-uitstoot te elimineren. De roadmap helpt om de weg naar de klimaatdoelen voor 2030 en 2050 te schetsen. De ontwikkeling van nieuwe technologieën is van cruciaal belang.

Chemelot wordt in 2050 omgevormd tot een duurzaam complex

Na de presentatie van Hers verschoof de focus naar Chemelot, een groot chemisch complex in Limburg waar allerlei producten worden gemaakt van aardgas, elektriciteit en nafta. René Slaghek, senior consultant bij Chemelot-Brightsite: “Chemelot is helaas een van de grootste CO₂-uitstoters van Nederland, maar wij denken dat Chemelot in 2050 een duurzaam complex zal zijn geworden.” Het bedrijf wil dit op twee manieren bereiken. Ten eerste door de transitie van fossiele naar duurzame grondstoffen, waaronder duurzame moleculen, duurzame waterstof en duurzame of circulaire koolstof.

Lees hier het hele artikel