Skip to main content

HSE-management in het tijdperk van Artificial Intelligence

By 23 November 2020March 22nd, 2021Artikel, Programmalijn 4

Chemelot streeft ernaar in 2025 de veiligste, meest concurrerende en meest duurzame site van West-Europa te zijn. Brightsite helpt Chemelot daarbij middels verschillende projecten waaronder HSE-Management. Binnen programmalijn 4 ‘Securing integral process safety and societal acceptance’ richten we ons onder andere op de ontwikkeling van een voorspellend model voor procesveiligheid. Een eerste versie laat zien dat modelleren met behulp van Artificial Intelligence en Machine Learning mogelijkheden biedt om de veiligheid in de chemische industrie aanzienlijk te verbeteren.

Grote uitdagingen voor HSE-management

De chemische industrie investeert veel in robuuste beheersystemen voor HSE- (Health, Safety and Environment) management en continue verbetering van procesveiligheid. HSE-management staat de komende jaren voor grote uitdagingen door de toenemende complexiteit als gevolg van digitalisering en de opkomst van nieuwe technologieën. Deze veranderende situatie maakt dat traditionele HSE-managementsystemen mogelijk niet langer geschikt zijn om risico’s tijdig te identificeren en in te schatten. “Tegelijkertijd is er veel data uit fabrieken beschikbaar. Op dit moment gebruiken we hier slechts een klein gedeelte van en dat is een gemiste kans. Wij kijken of en hoe we van deze data gebruik kunnen maken om de veiligheid van processen te optimaliseren”, vertelt Esta de Goede, programmaleider van Brightsite’s programmalijn 4.

“Wij zijn ervan overtuigd dat voorspellend modelleren, met behulp van Artificial Intelligence (AI) en Machine Learning (ML), kansen biedt om de veiligheid in de chemische industrie aanzienlijk te verbeteren.”

Lees het volledige artikel (PDF)Download flyer

Esta de Goede
Programma Manager
+31(0)6 518 147 62

Doe mee!

De eerste stappen richting de ontwikkeling van ons voorspellende model zijn al gezet en het is nu tijd om het model te trainen en verder te ontwikkelen, in samenwerking met partners uit de chemische industrie.

Meer weten over voorspellende modellen en / of met ons samenwerken om het model praktisch te ontwikkelen en toe te passen? Neem dan contact met ons op.