Brightsite bestaat vijf jaar. In die tijd heeft Brightsite zich ontwikkeld tot een gewaardeerde partner in de transitie van de chemische procesindustrie. Nu is het tijd voor de volgende fase, waarin Brightsite diens propositie wil aanscherpen en zich klaarmaakt voor verdere groei. Bij deze nieuwe fase hoort een nieuw programma waarmee nieuwe initiatieven worden vormgegeven die kunnen bijdragen aan het transformeren van de chemische industrie.
“We hebben de afgelopen vijf jaar veel bereikt. Dat hebben we met elkaar gevierd tijdens het Brightsite Connaction Event op 20 november 2024. De eerste vijf jaar heeft de Provincie Limburg een cruciale rol gespeeld in het succes van Brightsite. Dankzij hun steun hebben we ons ontwikkeld tot een kenniscentrum dat niet alleen ideeën genereert, maar actiegericht werkt, met fundamenteel, toegepast en experimenteel onderzoek dat parallel verloopt. Een unicum in Nederland”, vertelt Arnold Stokking, Managing director van Brightsite.
Naast een terugblik op de eerste jaren, werd vooruitgekeken naar de toekomst met de presentatie van de Brightsite Transition Outlook 2024 en de ondertekening van een nieuwe samenwerkingsovereenkomst voor de periode 2025-2029. Kernpartners Sitech, TNO, Universiteit Maastricht (UM) en Brightlands Chemelot Campus bekrachtigden opnieuw de samenwerking met een officiële ondertekening. Stokking: “We kunnen onze ambitie waarmaken dankzij de support van de Brightsitepartners, verschillende deelnemende bedrijven en projectsubsidies.”
Nieuwe fase, nieuwe programma
“Brightsite gaat nu een nieuwe fase in, daar hoort een nieuw programma bij. Het doel is én blijft om de chemische industrie, en Chemelot in het bijzonder, te ondersteunen en versnellen in haar transitie naar hernieuwbare energie en grondstoffen. In het nieuwe programma stappen we over van programmalijnen naar meerdere transities die elkaar raken: System Transition, Carbon Transition, Water Transition, Digital Transition en Human Resources Transition. Het programma bestaat uit verschillende basisonderwerpen en groeigebieden, gegroepeerd binnen deze transities. De basisprogramma’s bouwen voort op de eerdere programmalijnen en opgedane kennis van de afgelopen jaren. De groeigebieden zijn nieuwe onderwerpen die als zeer relevant en veelbelovend worden beschouwd. Dit unieke programma laat zien waar kennisinstellingen, in samenwerking met bedrijven, bijdragen aan de industrietransitie”, benadrukt Stokking.
Meer details over de invulling van de transitielijnen en de vervolgstappen binnen de programma’s volgen binnenkort. Houd de ontwikkelingen in de gaten.