Over het Brightsite Plasmalab

Om klimaatverandering te bestrijden en duurzaamheidsdoelstellingen te realiseren, pakt het Brightsite Plasmalab CO2-reductie in de chemische industrie aan door bestaande plasmatechnologieën te optimaliseren en nieuwe te ontwikkelen, met een potentieel om jaarlijks tot 1.8 Mton bij locaties als Chemelot en wereldwijd tot 85 Mton te besparen.

Via haalbaarheidsstudies, procesverbeteringen en fundamenteel onderzoek werken we aan de industriële opschaling van plasmatechnologie. Ons lab, een initiatief van Brightsite-partners Universiteit Maastricht, TNO, en Sitech, samen met de community op de Brightlands Chemelot Campus, onderscheidt zich door unieke experimentele faciliteiten, een sterke veiligheidsinfrastructuur en diepgaande expertise, waardoor we deze uitdagingen veilig kunnen aanpakken.

Er bevinden zich in het Plasmalab drie opstellingen om nieuwe chemische processen te onderzoeken en opschalen naar een commerciële plantsituatie. Dit zijn een 10 kW lab opstelling voor fundamenteel onderzoek, een 50 kW benchscale opstelling voor toegepast onderzoek en een 500 kW pilot plant voor het demonstreren van het proces op 24/7 basis.

Plasmatechnologie: de gamechanger voor groene chemie

Roadmap

Lab Scale (TRL-1)

De Lab Scale is gewijd aan het initiële onderzoek naar directe microgolfplasma binnen het bereik van 1-10 kW. Deze vroege fase richt zich op het verkennen van fundamentele principes en bewijzen van concept, essentieel voor het fundamentele begrip en toekomstige ontwikkeling van de technologie.

Partner in the lead

Bench Scale (TRL 4-5)

De Bench Scale fase focust op het bevorderen van ARC-technologie en microgolfplasma met een opstelling van 50 kW. Deze fase valideert technologieën op schaalbaarheid en bereidt ze voor op commerciële uitrol, wat een cruciale stap markeert in ons R&D-programma.

Partner in the lead

Thoriant (TRL 6-7)

De Thoriant-fase omvat de vorming van waterstof en acetyleen met behulp van boogtechnologie op een schaal van 500 kW. Deze geavanceerde fase demonstreert de technologie in een relevante omgeving, dichter bij commerciële toepassing.

Partner in the lead

Demo plant (TRL 7-8)

De Demo plant fase bouwt voort op de Thoriant-fase. Het richt zich op het demonstreren van de technologie op bijna-commerciële schaal, waarbij de levensvatbaarheid en effectiviteit in een operationele omgeving wordt bewezen.

Partner in the lead

Commercial plant (TRL 9)

Bij TRL 9 vertegenwoordigt de Commerciële Plant fase de volledige schaalimplementatie van technologie bewezen in operationele omgevingen. Deze fase geeft aan dat de technologie volledig is ontwikkeld, gevalideerd en klaar voor brede commerciële uitrol.

Partner in the lead

CO2 valorisatie

Plastic recyclen

Stikstof oxideren

Methaan

MOOI-subsidie voor duurzaam plasmaproject stikstof

NXTGEN Hightech plasmaproject: Ontwikkeling van plasmatechnologie voor duurzame fabriek van de toekomst

Brightsite Plasmalab ziet potentie syngas en biedt aantrekkelijke wijze om het te produceren

Erkenning voor plasmatechnologie als dé gamechanger voor groene chemie

Recap NXTGEN Hightech Conference: ‘Het samenbrengen van de chemische en hightechindustrie leidt tot intrigerende ontwikkelingen’

Brightsite ontvangt NXTGEN Hightech subsidie voor CO2-vrije plasmatechnologie

NXTGEN Hightech plasmaproject: Ontwikkeling van plasmatechnologie voor duurzame fabriek van de toekomst

Industrielinqs: Dubbelslag door elektrisch kraken en plasmareactor

NEWSFLASH | Eerste mijlpaal voor Brightsite Plasmalab: omzetten van methaan via plasmatechnologie

Nieuws & Publicaties

Organisatie

Hans Linden
Program manager Brightsite

Vacatures

Is uw interesse in het Plasmalab gewekt, of heeft u verdere vragen?