Dirk van den Bekerom is vanuit TNO de nieuwe aanwinst van Brightsite, gestart in juli 2022. Hij zet zijn expertise in voor het Brightsite Plasmalab en werkt nauw samen met collega’s Hans Linden en Shahriar Mirpour. Samen staan ze voor de uitdaging plasmatechnologie van labscale (een 3 kilowatt reactor) op te schalen naar benchscale, met meer dan 10 keer zoveel vermogen. Deze eerste opschaalstap als opmaat naar pilot- en demoscale wordt eind dit jaar verwacht.
Dirk is een 33-jarige onderzoeker die na zijn studie Technische Natuurkunde aan de TU Eindhoven, zijn PhD ging lopen bij instituut DIFFER. Daar ontmoette hij Gerard van Rooij en werd zijn enthousiasme voor plasmatechnologie alleen maar groter. Na 10 jaar gewerkt te hebben in Eindhoven ging hij naar de VS voor postdocs Plasmadiagnostiek aan achtereenvolgens Ohio State University en Sandia National Laboratories in California. We zijn verheugd deze topper aan het Brightsite team toe te voegen.
Waarom plasma?
Dirk wil graag zo veel mogelijk bijdragen aan de energietransitie en ziet plasmatechnologie als een uitgelezen kans daarvoor. Het is een unieke manier om eenvoudig chemie te drijven in stabiele moleculen door snel en lokaal extreme hitte te maken op basis van elektrische energie. Hiermee kunnen grondstoffen worden gemaakt voor de chemische industrie, bijvoorbeeld door methaan om te zetten naar hoogwaardige koolwaterstoffen zoals etheen, een belangrijke grondstof voor de polymerenindustrie.
Dirk gelooft dat Brightsite plasmatechnologie volwassen gaat maken. De urgentie wordt hier erkend; we gaan dit in een stroomversnelling brengen van fundamenteel onderzoek op labschaal naar reactoren op industriële schaal. In een proces dat economisch haalbaar is. En dat is precies wat we nodig hebben voor een groene chemische industrie.