Brightsite ontvangt NXTGEN Hightech subsidie voor CO2-vrije plasmatechnologie

Nieuws

Brightsite heeft financiering ontvangen van het NXTGEN Hightech project voor de ontwikkeling van plasmatechnologie op een industriële schaal. Deze geavanceerde technologie is gericht op het converteren van methaan naar waterstof en hoogwaardige koolstofproducten, waarbij het belangrijke voordeel is dat er geen CO2-uitstoot plaatsvindt.

Hoewel er al onderzoek wordt verricht in het plasmalaboratorium van Brightsite, is er een noodzaak tot opschaling om deze technologie effectief in fabrieksprocessen te integreren. De subsidie van het NXTGEN Hightech project, een initiatief van het Groeifonds, zal een cruciale rol spelen in het realiseren van deze doelstelling. Het plasmalab, dat in 2021 zijn deuren opende, is momenteel bezig met het ontwikkelen van apparaten die deze plasmatechnologie ondersteunen.

Samenwerking Brightsite, Universiteit Maastricht en Brightlands Chemelot Campus
Het Brighsite Plasmalab is een samenwerkingsinitiatief van Brightsite, Universiteit Maastricht en Brightlands Chemelot Campus en dient als epicentrum voor het optimaliseren van plasmatechnologieën. In samenwerking met partners zoals UM, TNO, Sitech Services, studenten en het bedrijfsleven worden bestaande technologieën verfijnd en vernieuwende plasmaprocessen ontwikkeld voor de chemische industrie. In het plasmalab worden zowel verbeteringen aan bestaande processen uitgevoerd als fundamenteel onderzoek naar innovatieve processen, met als doel opschaling naar industriële toepassingen.

Programmalijn Emissiereductie door elektrificatie
Het Brighsite Plasmalab maakt onderdeel uit van programmalijn Emissiereductie door elektrificatie dat zich richt op de mogelijkheden duurzame elektriciteit te gebruiken om processen en installaties te voeden en zo de CO₂-emissie van de chemische industrie significant te reduceren.