Brightsite start-up Thoriant gaat emissievrije waterstof en acetyleen produceren met plasmatechnologie

NieuwsProgrammalijn 1

Brightsite heeft de spin-out Thoriant aangekondigd, gericht op de commerciële ontwikkeling van geavanceerde plasmatechnologie voor de productie van emissievrije waterstof en acetyleen uit methaan. Hans Linden, manager van de programmalijn ‘Emissiereductie door Elektrificatie’, deed de aankondiging tijdens de NXTGEN High-Tech Conference op 12 maart in Utrecht.

Thoriant komt voort uit een intensief onderzoeks- en ontwikkelingsprogramma in plasmatechnologie door Brighsite. De naam van de start-up is een samensmelting van ‘Thor’, de Noorse god van de bliksem, wat de elektrische aard van plasma weerspiegelt, en ‘giant’, wat de significante impact symboliseert die het bedrijf beoogt te hebben op de energietransitie binnen de industrie.

“De naam Thoriant is nu officieel geregistreerd en we zijn klaar om onze plasmatechnologie naar de markt te brengen.”
Hans Linden, manager van programmalijn ‘Emissiereductie door Elektrificatie’

De innovatieve technologie van Thoriant, ontwikkeld in het Brightsite Plasmalab, breekt de C-H bindingen in methaan om zo waterstof en acetyleen te produceren. Deze chemische stoffen zijn cruciaal voor de productie van onder andere vinylchloride en ethyleen, veelgebruikte materialen in diverse industrieën. Uniek aan het proces van Thoriant is dat het volledig wordt aangedreven door groene stroom en geen enkele vorm van uitstoot met zich meebrengt. Dit biedt een duurzaam alternatief voor traditionele productiemethoden. In de toekomst is het zelfs mogelijk dat brandstofgassen van geëlektrificeerde naftastoomkrakers worden gebruikt als grondstof, in plaats van aardgas.

Hansen Linden, manager van Brightsite’s programma ‘Emissiereductie door Elektrificatie’, kondigde de oprichting van Thoriant aan tijdens de NXTGEN High-Tech Conference op 12 maart 2024 in Utrecht. “De naam Thoriant is nu officieel geregistreerd en we zijn klaar om onze plasmatechnologie naar de markt te brengen,” aldus Linden.

Samenwerking Brightsite, Universiteit Maastricht en Brightlands Chemelot Campus

Het Brightsite Plasmalab is een samenwerkingsverband tussen Brightsite, Universiteit Maastricht, en Brightlands Chemelot Campus en  dient als epicentrum voor het optimaliseren van plasmatechnologieën. Het lab, onderdeel van de programmalijn ‘Emissiereductie door Elektrificatie’, streeft ernaar de CO₂-uitstoot van de chemische industrie aanzienlijk te verminderen door duurzame elektriciteit te gebruiken in processen en installaties. Met de inzet van partners zoals UM, TNO, Sitech Services, studenten en het bedrijfsleven, richt het Plasmalab zich op het verfijnen van bestaande technologieën en het ontwikkelen van innovatieve plasmaprocessen voor zowel huidige verbeteringen als fundamenteel onderzoek, met het doel deze op te schalen naar industriële toepassingen.

Meer informatie

Indien u interesse of vragen heeft over Thoriant, het Brightsite Plasmalab, of onze plasmatechnologie, laat dan uw contactgegevens achter.  Wij zullen zo spoedig mogelijk contact met u opnemen.