Recap NXTGEN Hightech Conference: ‘Het samenbrengen van de chemische en hightechindustrie leidt tot intrigerende ontwikkelingen’

Evenement

De eerste NXTGEN Hightech Conferentie die op 12 maart 2024 in DeFabrique in Utrecht plaatsvond, was een belangrijke bijeenkomst voor innovatie en samenwerking op het gebied van hightech. De conferentie bood een platform voor kennisuitwisseling, inspiratie en netwerken onder professionals, waaronder een team van Brightsite onder leiding van Hans Linden.

De NXTGEN Hightech conference, een verzamelplaats van vooruitstrevende projecten en initiatieven in de technologiebranche, bood een vol programma met presentaties die de toekomst van de agrifood, biomedische technologieën, energieoplossingen, halfgeleidertechnologieën en meer belichten. Vooral de integratie van composieten en lasersatcomsystemen toonde aan hoe slimme industriële praktijken en systeemtechniek sleutelrollen spelen in de voortgang binnen deze gebieden.

Plasma in de spotlight

Een hoogtepunt van de bijeenkomst was de pitch van twee veelbelovende projecten, waaronder het Brightsite Plasmaproject ‘Plasma conversion of Methane’. Hans Linden, manager van de Brightsite programmalijn ‘Emissiereductie door elektrificatie’, deelde zijn enthousiasme over het Plasmaproject, gericht op de valorisatie van het rest gas methaan met als doel de CO2-emissie te verlagen. “We zijn zeer vereerd dat we ons werk aan de 500 aanwezigen op het hoofdpodium mochten presenteren en de feedback was zeer positief. Ook kondigden we de oprichting aan van onze start-up Thoriant, die de plasma-activiteiten van het Brighsite Plasmalab naar de markt gaat brengen. De naam Thoriant is inmiddels officieel vastgelegd”, vertelt hij een dag later trots.

Repareerbare telefoon

Het Fairphone-verhaal, gepresenteerd door de oprichter Bas van Abel van het Nederlandse initiatief, kreeg veel aandacht. Deze inspirerende sessie ging in op de frustratie over de korte levensduur van telefoons en de onmogelijkheid om onderdelen zelf te vervangen, wat leidde tot het ontstaan van Fairphone. Linden: “Hun zelfontwikkelde telefoon, waarvan je alle onderdelen kunt vervangen en bovendien komt met 8 jaar garantie op updates, is het resultaat van starten zonder kennis, maar met voldoende middelen om je visie te realiseren. Nu, met de vijfde generatie telefoons, is Fairphone winstgevend geworden. Het verhaal van hun reis, vol obstakels en vragen waarmee een start-up te maken krijgt, is inspirerend.”

‘De apparatuur die noodzakelijk is voor de transitie in de industrie,
moet uiteraard ook gefabriceerd worden.’
Hans Linden

Sterk in hightech

Met meer dan 330 partners die samenwerken in meer dan 60 projecten, bewijst NXTGEN Hightech dat Nederland een krachtig ecosysteem heeft opgebouwd in de hightech. Linden voegt toe: “Het samenbrengen van de chemische en hightechindustrie leidt in ons project tot intrigerende ontwikkelingen. Wij in Nederland zijn van oudsher sterk in hightech; neem ASML als voorbeeld. Equipmentleveranciers zijn cruciaal. Het bedenken en ontwikkelen van nieuwe chemische processen zodat de klimaatdoelstellingen worden gehaald is maar de helft van de uitdaging. De apparatuur die noodzakelijk is voor de transitie in de industrie, moet uiteraard ook gefabriceerd worden.”

Over NXTGEN Hightech

NXTGEN Hightech, een samenwerkingsverband met meer dan 330 projectpartners, streeft ernaar deze technologische vooruitgang te benutten om grote maatschappelijke uitdagingen aan te pakken, waardoor een toekomstbestendig landschap van hightechapparatuur wordt bevorderd. Met een aanzienlijke investering van ongeveer 1 miljard euro, ondersteund door een bijdrage van 450 miljoen euro van het Nationaal Groeifonds, wil het initiatief de groei van de Nederlandse hightechsector stimuleren, met de ambitie om het een leidend cluster in Europa te maken en aanzienlijk bij te dragen aan het nationaal bbp.