“We zijn nu gestart met het experimentele gedeelte”, vertelt Gerard van Rooij, hoogleraar Plasmachemie bij Maastricht University (UM). Dit unieke lab is de plek waar Brightsite partners UM, TNO en Sitech Services, samen met studenten en bedrijven op Brightlands Chemelot Campus, bestaande plasmatechnologie gaan optimaliseren en nieuwe plasmaprocessen ontwikkelen.”
Sinds de opening in november zijn we druk bezig geweest met de voorbereidingen om daadwerkelijk in het lab aan de slag te kunnen gaan. Je moet simpelweg de nodige procedures door. Onlangs is het eerste project van start gegaan, waarin we via plasmatechnologie methaan omzetten. Het spannende experimentele gedeelte gaat nu dus echt beginnen”, benadrukt Van Rooij. De volgende stap wordt naar verwachting eind van dit jaar gezet. Dan moet het plasmalab klaar zijn om het Hülsproces onder industriële condities te onderzoeken.
Gerard van Rooij
Hoogleraar Plasmachemie bij Universiteit Maastricht
info@brightsitecenter.com
“Plasmatechnologie heeft de potentie chemische processen te elektrificeren met (groene) stroom en waterstof en grondstoffen te produceren voor de chemische industrie zonder dat er CO2 vrijkomt. Door de mogelijkheden van plasmatechnologie in het Brightsite Plasmalab te combineren met innovatieve state-of-the-art technologieën en daarnaast fundamenteel onderzoek uit te voeren verwachten we belangrijke doorbraken in duurzaamheid te kunnen maken”.