Skip to main content

NEWSFLASH | Eerste mijlpaal voor Brightsite Plasmalab: omzetten van methaan via plasmatechnologie

By 22 juni 2022Nieuws

“We zijn nu gestart met het experimentele gedeelte”, vertelt Gerard van Rooij, hoogleraar Plasmachemie bij Maastricht University (UM) en hoofd van het Brightsite Plasmalab. Het Brightsite Plasmalab is een initiatief van Brightsite, UM en Brightlands Chemelot Campus. Dit unieke lab is de plek waar Brightsite partners UM, TNO en Sitech Services, samen met studenten en bedrijven, bestaande plasmatechnologie gaan optimaliseren en nieuwe plasmaprocessen ontwikkelen.”

Sinds de opening in november zijn we druk bezig geweest met de voorbereidingen om daadwerkelijk in het lab aan de slag te kunnen gaan. Je moet simpelweg de nodige procedures door. Onlangs is het eerste project van start gegaan, waarin we via plasmatechnologie methaan omzetten. Het spannende experimentele gedeelte gaat nu dus echt beginnen”, benadrukt Van Rooij. De volgende stap wordt naar verwachting eind van dit jaar gezet. Dan moet het plasmalab klaar zijn om het Hülsproces onder industriële condities te onderzoeken.

Gerard van Rooij
Hoogleraar Plasmachemie bij Maastricht University en hoofd van het Brightsite Plasmalab

“Plasmatechnologie heeft de potentie chemische processen te elektrificeren met (groene) stroom en waterstof en grondstoffen te produceren voor de chemische industrie zonder dat er CO2 vrijkomt. Door de mogelijkheden van plasmatechnologie in het Brightsite Plasmalab te combineren met innovatieve state-of-the-art technologieën en daarnaast fundamenteel onderzoek uit te voeren verwachten we belangrijke doorbraken in duurzaamheid te kunnen maken”.

Brightsite Connaction
Event 2050 Kickstart

CLEAR AMBITIONS.
CONNECTION IS KEY.
TIME TO ACT.

July 5 | Brightlands Chemelot Campus Geleen

more information & register now