Brightsite, in samenwerking met verschillende prominente partners, heeft de innovatieve handreiking ‘BLIC vooruit’ gelanceerd. Deze praktische gids richt zich op het bevorderen van procesveiligheid in de chemische industrie door middel van geavanceerde data-analysetechnologieën zoals kunstmatige intelligentie (AI).
Chemelot, een van de grootste chemiesites van Europa, is vastberaden om tegen 2025 de veiligste en meest duurzame chemiesite van Europa te worden. Dit ambitieuze doel wordt ondersteund door de nieuwe handreiking ‘BLIC vooruit’, een project van Brightsite dat zich richt op het ontwikkelen van voorspellende modellen voor procesveiligheid. Door gebruik te maken van AI worden verborgen patronen in big data geïdentificeerd, wat vroegtijdige interventie mogelijk maakt om incidenten te voorkomen.
Samenwerking in de Early Warning Coalitie
“Met de opkomst van AI ontstond het idee om fabrieksdata te analyseren voor veiligheidsdoeleinden,” zegt Johan van Middelaar, betrokken vanuit Brightsite-partner TNO. “In een eerder project hebben we aangetoond dat AI zwakke signalen in veiligheidsdatasets kan identificeren. Dit succes heeft geleid tot de brede implementatie binnen ‘BLIC vooruit’.”
De Early Warning Coalitie (EWC), een praktijkgemeenschap van tien partijen waaronder SABIC, Envalior, AnQore, en TU Delft, is opgericht om gezamenlijk te leren en te innoveren. Esta de Goede van Brightsite-partner Sitech legt uit: “Samenwerking in een CoP versnelt het leerproces doordat bedrijven direct van elkaar leren en niet elke stap individueel hoeven te doorlopen.”
Praktische gids met stappenplan
De handreiking biedt een gedetailleerd stappenplan om zwakke signalen en leerpotentieel te identificeren met behulp van moderne analysetechnieken. Dit omvat:
1. Opzetten en inrichten van een praktijkgemeenschap.
2. Selecteren van databronnen met leerpotentieel.
3. Kiezen van geschikte analysetechnieken.
4. Analyseren en interpreteren van data.
5. Vaststellen en delen van leerpotentieel.
Financiële ondersteuning
De ‘BLIC vooruit’ Safety Deal wordt financieel ondersteund door de Subsidieregeling Versterking Omgevingsveiligheid van het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, uitgevoerd door de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland.