Brightsite blikt terug op succesvol ‘Meet our scientists’ event, met zeer relevant en schaalbaar bio-based onderzoek als prijswinnend project

EvenementNieuws

In mei deelde de Brightsite community voor het derde opeenvolgende jaar haar nieuwste innovaties, onderzoeken en projecten tijdens het evenement ‘Meet our scientists’. In de afgelopen jaren uitgegroeid van een teammeeting naar een evenement voor de Brightsite community, klanten en andere geïnteresseerden met dit jaar niet minder dan 30 posters over veelbelovende Brightsite projecten, gepresenteerd door enthousiaste projectmanagers en onderzoekers aan een kleine 100 bezoekers.

Deep-dive in nieuwe routes op het gebied van o.a. plasmatechnologie, bio-based en recycling

Program manager Rinke Altink verzorgde de aftrap en wenste de bezoekers veel inspirerende gesprekken met de direct betrokkenen vanuit de Brightsite partners Sitech, TNO, Universiteit Maastricht en Brightlands Chemelot Campus, waardoor men op zeer diverse onderwerpen echt even de diepte in kon gaan en inzichten delen. Ook stelde hij de vijfkoppige jury voor, die onder leiding van Emmo Meijer, de poster met het meest inspirerende idee zou kiezen die middag. Naast Emmo Meijer (Adviesraad Brightsite) bestond de jury uit Anna Wilbik (professor Data Fusion and Intelligent Interaction), Richard van de Sanden (scientific director Eindhoven Institute for Renewable Energy Systems), Loek Radix (directeur Chemelot) en Paul Brandts (intelligence officer Brightsite).

“Ik zie hier vandaag zoveel kennis; dit is de selectie van competenties die we nodig hebben om nieuwe routes van Europees topniveau te vinden.”
Arnold Stokking, managing director Brightsite

Tijdens het rondlopen hoorden we van bezoekers dat de spontaniteit om met elkaar in contact te komen en de verscheidenheid aan onderwerpen, waardevolle contacten opleverden, om samen stappen te zetten in de verduurzaming van de chemische industrie.

Juryoordeel: deze projecten helpen om de volgende stap te zetten

Emmo Meijer haalde aan dat er niet meer veel tijd is om de chemische industrie te verduurzamen en er een coherent beeld nodig is van hoe dit eruit ziet. Deze Brightsite projecten helpen om de volgende stap te zetten. Namens de jury noemde hij een viertal onderwerpen die de jury opgevallen was. Als eerste de nieuwe doorbraak in SCIARS (Source, Commodity, Intermediate, Application,  Resource en weer terug naar Source), de ‘wegenkaart’ die routes naar de toekomst inzichtelijk maakt en de transitiepaden naar klimaatneutraal toont. Als tweede het onderzoek naar microplastics in het afvalwater, een veelbesproken onderwerp dat met deze concrete indicaties van soort en hoeveelheid microplastics aanknopingspunten biedt om met bedrijven op Chemelot gericht aan de slag om de verliezen aan microplastics verder te reduceren. Als derde poster die opviel BLIC vooruit, de gloednieuwe Safety Deal Handreiking die ons laat zien hoe we met innovaties als artificial intelligence naar incidenten zouden moeten kijken en hoe we met goede opnames van kleine incidenten, grote incidenten kunnen voorkomen.

“Ik zie veel vooruitgang en projecten geschikt om uitgevoerd te worden, that’s the name of the game!”
Emmo Meijer, voorzitter Brightsite Adviesraad en juryvoorzitter

Als winnende poster koos de jury voor de studie naar bio-based routes voor ACN en roemde daarbij de impact en schaalbaarheid van dit onderzoek met grote relevantie voor de verduurzaming van de Chemelot site. Vanuit de twee hoofdopties voor de productie van biobased ACN, keken de teamleden naar de verschillende routes, met aanbevelingen voor processen, maar ook de afwegingen met betrekking tot de CO2 footprint. Program manager Celine Fellay nam de cheque van 5.000 euro namens het team in ontvangst en haalde nog even de kracht van samenwerking aan in het bereiken van dit resultaat, zowel binnen het team als met scientists van ACN bedrijf AnQore.

Wilt u meer weten over de projecten waar Brightsite momenteel aan werkt?

Laat het ons weten via info@brightsitecenter.com.