Recap Circular Plastics Event: ‘Circulariteit beleeft momentum op de Brightlands Chemelot Campus’

Evenement

Het Circular Plastics Event op 7 december op de Brightlands Chemelot Campus markeerde een belangrijk moment in de ontwikkeling van onderzoek in circulaire plastics. Deskundigen en vooraanstaande professoren kwamen samen om inzichten en doorbraken te delen over het oplossen van het wereldwijde plasticafvalprobleem. “Dit evenement is ontstaan vanuit Brightsite, waar we samenwerken met hoogleraren van universiteiten, en Brightlands Science lecture, aldus Rinke Altink, die voor de ontmoeting tussen de community in Geleen en de academische wereld, naast initiator ook de rol van dagvoorzitter op zich nam.

Tijdens het evenement deelden diverse sprekers, waaronder vooraanstaande professoren en industrie-experts als Bert Weckhuysen (Universiteit Utrecht), Kim Ragaert (Universiteit Maastricht), Kevin van Geem (Universiteit Gent) en Lia Voermans (Brightlands Circular Space) hun inzichten en onderzoeksresultaten. Zij bespraken onder meer geavanceerde technieken voor plasticrecycling, de economische en ecologische aspecten van circulaire plastics, en de nieuwste innovaties in het veld.

Het evenement onderstreept de noodzaak van een geïntegreerde aanpak en functioneert hopelijk als een katalysator voor toekomstige samenwerkingen. Altink: “Zowel Brightsite als Brightlands Chemelot Campus brengen graag de kennis van universiteiten in de community. Dit is een markant moment in de transitie en de ontwikkelingen die plaatsvinden, zoals de oprichting van de Brightlands Circular Space en de nieuwe pilotline van Brightlands Materials Center. Circulariteit heeft momentum op de Brightlands Chemelot Campus.” 

Een paneldiscussie bood de kans om te reflecteren op het dagprogramma, wat Altink beschrijft als “een totaalevent”. Hij sluit af met voorzichtige blik op de toekomst: “Het is natuurlijk altijd de vraag of we bij een eventuele volgende editie weer zulke gerenommeerde sprekers kunnen vinden, maar het eerste Circular Plastics Event in Geleen smaakte absoluut naar meer.”  

Het Circular Plastics Event op de Brightlands Chemelot Campus was een mijlpaal in de strijd tegen plasticafval, waarbij kennis en innovatie in circulaire plastics centraal stonden. “Het ontstaan van dit evenement is een natuurlijke evolutie vanuit Brightsite’s periodieke dialogen met universitaire hoogleraren,” licht Rinke Altink, manager van de Brightsite programmalijn ‘Emissiereductie door vervanging van nafta en aardgas als chemische grondstoffen’, toe. “Samen met de campus, grepen we de kans om verschillende krachten te bundelen en dit volwaardige nieuwe event te creëren. We hebben op 7 december bijna 200 aanwezigen mogen verwelkomen, wat de groeiende betrokkenheid en de ontwikkeling van een sterk ecosysteem hier op de campus laat zien.” 

Rinke Altink
Program Manager
Tel: +31 (0)6 23 54 35 47
rinke.altink@tno.nl