European Industry & Energy Summit

Evenement

strong>Brightsite is de trotse partner van Europa’s grootste evenement dat zowel de industrie als de energiesector omvat: de European Industry & Energy Summit. Op 8 en 9 december 2020 hebben sprekers, side-events, cases en energieke lezingen u geïnformeerd over toekomstige kansen en bedreigingen van de energietransitie en het klimaatakkoord. De summit werd uitgezonden vanaf vier locaties en een van de studio’s was op Brightsite / Chemelot. Samen koesterden we ideeën, technologie, plannen en projecten om de klimaatuitdaging aan te pakken door alle relevante partijen en expertise bij elkaar te brengen. Zie foto’s van de top hieronder.

Brightsite is het kenniscentrum voor het realiseren van een duurzame, concurrerende chemische industrie. We zijn afhankelijk van de mensen met wie we werken. Wat tijdens de summit zeker is bewezen, is dat er enorm veel kennis en kunde aanwezig is. Het samenbrengen van deze kennis geeft ons een boost. Brightsite werkt aan een mooie opdracht waarbij kennis en kunde samenkomen. In 2021 zullen we de hoogtepunten van de breakout-sessie delen, onderverdeeld in drie interessante video’s per onderwerp. We zoomen in op 3 highlights uit de Brightsite programmalijnen, over biomassa als vervanging van fossiele grondstoffen, HSE-management in het tijdperk van Artificial Intelligence en innovatie, circulariteit & industrieel watergebruik.

  • Biomassa als vervanger van fossiele grondstoffen voor de chemische industrie en opstartroute als dé manier om te innoveren
    Omdat 100% circulariteit door recycling niet haalbaar is, zal er in andere routes geïnvesteerd moeten worden om de gestelde klimaatdoelen te halen. Biomassa is een goed alternatief – naar onze mening het échte groene alternatief op dit moment – om het koolstofverlies in de chemische industrie aan te vullen.
  • Innovatie en HSE-management in het tijdperk van kunstmatige intelligentie: veelbelovend voorspellend model voor procesveiligheid in ontwikkeling in samenwerking met AnQore
    Het HSE-beheer is nu vooral gericht op het achteraf uitleggen waarom en hoe een incident had kunnen gebeuren. Voorspellen van incidenten in de chemische industrie blijft lastig. De meest recente onderzoeken tonen aan dat, als er voldoende gegevens beschikbaar zijn, kunstmatige intelligentie (AI) en machine learning (ML) succesvol zijn in het classificeren van verschillende soorten incidenten en het vinden van patronen die deze incidenten veroorzaken. Hiermee is de eerste stap naar voorspellen gezet.
  • Innovatie, circulariteit en industrieel watergebruik
    In de chemische industrie is water net zo belangrijk als in ons dagelijks leven, omdat het chemische processen mogelijk maakt zoals het wordt gebruikt als koelwater, voor stoom en als proceswater. Aan de andere kant worden we ons als samenleving steeds meer bewust van de schaarste en waarde van schoon water. Hoe kunnen we dit samenbrengen? De eerste stap is om te voldoen aan de nieuwe watervergunning waar Chemelot op wacht, inclusief de toenemende eisen uit de EU Kaderrichtlijn Water. De volgende stap zou een nullozing en een circulair watersysteem kunnen zijn. Hoe kunnen we dit bereiken? En hoe hangt het samen met de energie- en materials transitie op Chemelot? De breakout-sessie van Brightsite is hier te vinden. De livestream van Brightsite / Chemelot omvat het hele dagprogramma. De breakout-sessie van Brightsite is te vinden van ongeveer 1.20 uur tot 2.50 uur.