Marco Mensink, Director General Cefic: “Ik ben een trotse getuige van de disruptieve technologieën en innovaties die plaatsvinden in onze sector.”

Testimonial

Brightsite onderzoekt hoe elektriciteit kan worden gebruikt om moleculen te produceren onder zogenaamde ‘plasma’ condities, een oplossing die potentie heeft voor de sector om verdere emissiereducties te realiseren. Brightsite hanteert een open innovatiebenadering en zoekt partners uit heel Europa om zich aan te sluiten. Marco Mensink, Director General van Cefic, deelt zijn visie op het Brightsite-plasmaprogramma: “Het onderzoeksthema van elektrificatie en de innovatiemodus van plasmatechnologie zijn zeer indrukwekkend.”

Mijn naam is Marco Mensink, Director General van Cefic en ik deel met veel plezier een veelbelovend nieuw initiatief op de Chemelot-site in Geleen over elektrificatie dat mijn aandacht trok: het Brightsite plasma-programma. Dit initiatief is belangrijk om twee redenen: het onderzoeksthema van elektrificatie en de innovatiemodus van plasmatechnologie die zeer innoverend zijn. Brightsite onderzoekt hoe elektriciteit kan worden gebruikt om moleculen te produceren onder zogenaamde ‘plasma’ condities, een oplossing die verdere emissiereducties mogelijk kan maken. Brightsite heeft in haar onderzoek gekozen voor een open innovatiebenadering en zoekt partners uit heel Europa om zich bij hun roadmap en onderzoek aan te sluiten.

Waarom is plasmatechnologie zo disruptief?

De Europese Commissie beschrijft de chemische industrie als ‘Onmisbaar voor de Europese economie’ in de Green Deal, maar het is ook algemeen bekend dat onze sector een energie-intensieve industrie is. Het is geen gemakkelijke taak voor onze sector om zich zowel te committeren aan de industriële transformatie en tegelijkertijd veel van de klimaatneutrale en circulaire oplossingen te produceren die Europa nodig heeft, van windturbines tot elektrische auto’s en isolatiematerialen voor energiezuinige gebouwen, verpakkingsmaterialen om ons voedsel veilig en vers te houden en nog veel meer. Ik ben een trotse getuige van de disruptieve technologieën en innovaties die plaatsvinden in onze sector, vooruitlopend op de noodzakelijke transformatie om deze producten klimaatbestendig te maken. Het is dit portfolio van technologieën die het gebruik van circulaire grondstoffen en energie met een lage emissie mogelijk maken, zoals hernieuwbare elektriciteit. Het Brightsite-plasmaprogramma is hiervan een mooi voorbeeld. Het onderzoeksthema van elektrificatie en de innovatiemodus van plasmatechnologie is zeer indrukwekkend.

Leestip: ‘ Met nieuwe generatie plasmaprocessen richting circulaire chemie’

De huidige focus bij Brightsite ligt op de omzetting van methaan naar ethyleen en waterstof zonder CO2-uitstoot, maar ook andere omzettingen van grondstoffen worden overwogen. Aangezien plasmatechnologie het potentieel heeft om de overgang naar een emissievrije chemische industrie in Europa tegen 2050 te ondersteunen, raad ik u aan het onderstaande artikel te lezen. Ik kijk uit naar verdere resultaten van dit unieke programma van Brightsite. Bij Cefic horen we graag meer over innovaties in onze branche. Neem contact met ons op!

Marco Mensink
Director General Cefic.