Meet the team: Pilar Ruiz Ramiro, Principal Investigator Chemical Recycling

People

Pilar Ruiz Ramiro is in september gestart bij de afdeling Circular Chemical Engineering van Maastricht University (UM). Als Principal Investigator gaat ze de nieuwe Chemical Recycling groep en onderzoekslijnen opzetten. Ze combineert haar werk in Geleen met haar werk aan de Universiteit Twente (UT) bij de Sustainable Process Technology groep. En kijkt ernaar uit om met haar nieuwe collega’s van Brightsite toe te werken naar het verbeteren van recycling van plastics.

 

“Deze omgeving met bedrijven is zeer inspirerend en ik kan niet wachten om met alle partijen samen te werken aan de uitdagingen die gepaard gaan met plastic recycling.”

Pilar is in Spanje opgeleid tot chemisch ingenieur en rondde haar promotieonderzoek af aan de Universiteit van Zaragoza. Na vier jaar onderzoek in de Verenigde Staten (Universiteit van Oklahoma) en vijf jaar bij het Spaanse bedrijf Abengoa, dat innovatieve technologische oplossingen toepast voor hernieuwbare energie, kwam ze in 2017 in Nederland terecht. Bij de Universiteit Twente (UT) ging ze aan de slag bij de groep Sustainable Process Technology om processen te ontwikkelen voor de thermochemische en katalytische omzetting van biomassa en plastic afval.

Haar komst naar Geleen voelt voor Pilar als de logische volgende stap. Haar eerste prioriteit is het opzetten van de onderzoeksgroep Chemical Recycling. Met die groep zal ze zich richten op chemische recycling van ‘mixed plastic waste streams’, die overblijven na sortering van alle plastics die mechanisch gerecycled kunnen worden. Het is belangrijk om processen te ontwikkelen die deze complexe stromen kunnen omzetten in waardevolle producten, om de circulariteit te vergroten en verspilling te verminderen. We zijn blij dat we Pilar aan het Brightsite team kunnen toevoegen.

“Ik ben zeer goed opgevangen hier in Geleen. Het is leuk om te merken dat mensen me willen leren kennen en graag willen samenwerken. Deze omgeving met bedrijven is zeer inspirerend en ik kan niet wachten om met alle partijen samen te werken aan de uitdagingen die gepaard gaan met plastic recycling. Om de circulariteit te verbeteren is vooruitgang op het gebied van inzameling, scheiding, conversie en upgrading van technologieën noodzakelijk, evenals aandacht voor ontwerp van recycling”, aldus Pilar.

Let’s connect

LinkedIn: @PilarRuizRamiro
Mail: pilar.ruizramiro@maastrichtuniversity.nl