Plasmadag 18 november 2021

Evenement

Donderdag 18 november 2021 is het Brightsite Plasmalab geopend op de Brightlands Chemelot campus. Een nieuwe generatie onderzoekers van Maastricht University gaat in dit nieuwe plasmalab aan de slag met fundamenteel onderzoek op het gebied van plasma in combinatie met innovatieve, ‘state of the art’ technologieën. Met de oprichting van het Brightsite Plasmalab wordt een grote stap genomen naar de industriële toepassing van plasmatechnologie binnen de chemie, op een efficiënte en duurzame manier.

Officiële opening Brightsite Plasmalab

Vandaag was de opening van het Brightsite Plasmalab op Brightlands Chemelot Campus. In dit veelbelovende lab worden plasmatechnologie en processen geoptimaliseerd en ontwikkeld. Dit maakt het mogelijk om chemische processen te elektrificeren met (groene) stroom en om waterstof en grondstoffen voor de chemische industrie te produceren zonder CO₂-uitstoot.

De opening van het Brightsite Plasmalab is een grote stap naar duurzame, efficiënte industriële toepassingen voor plasmatechnologie binnen de chemische industrie. We kunnen niet wachten om aan de slag te gaan in het nieuwe lab. De enorme belangstelling voor ons nieuwe plasmalab, zowel vanuit de industrie als de academische wereld, getuigt van de kansen die worden geboden door elektrificatie en de erkenning van onze specifieke plasmaroute als een veelbelovende richting voor de vergroening van de chemie. Plasmatechnologie is onze gamechanger. We zijn klaar voor circulaire chemie.

Brightlands Science Lecture met Professor Cardozo

De Science Community van Brightlands Chemelot Campus organiseerde een Science Lecture met Niek Lopes Cardozo, professor Science and Technology of Nuclear Fusion van Eindhoven University of Technology. Thema: Nuclear fusion energy, driver of innovation – innovation, driver of fusion energy. Vooruitstrevende onderzoekers zoals Professor Ron Heeren, Professor Gerard van Rooij and Professor Niek Lopes Cardozo gaven een breder wetenschappelijk perspectief op kernfusie-energie en de energietransitie, alsook doorbraken en uitdagingen van plasmafysica.

VoltaChem Power-2-X Tour 2021 #4: Plasma as a game changer for the chemical industry

Het Shared Innovation Programma VoltaChem organiseerde een online talkshow met de industrie over plasmatechnologie als een opkomende Power-2-X-technologie. Dit was de vierde editie van de VoltaChem Power-2-X Tour. Het thema van deze editie: ‘Plasmatechnologie als gamechanger voor de chemische industrie’. Kan door elektriciteit aangedreven plasmatechnologie een doorbraak worden in de productie van hoogwaardige chemicaliën? Dit is een van de vragen die experts uit het bedrijfsleven en de academische wereld, waaronder Jeff Mason (Transform Materials), Hans Linden (Brightsite/TNO) en Leon Jacobs (SABIC) tijdens de talkshow onderzochten. Ook kwamen onderwerpen aan bod als de huidige stand van de plasmatechnologie, verwachte ontwikkelingen, toepassingsmogelijkheden in de industrie, de bijbehorende business case en nog veel meer.

Impression