Recap VoltaChem Annual Event 2024: ‘We gaan ongelofelijk meer energie nodig hebben’

EvenementNieuws

Op dinsdag 9 april vond op de Brightlands Chemelot Campus in Geleen het VoltaChem Annual event plaats, getiteld ‘Scale 2 Impact’. Deze editie was het resultaat van een samenwerking tussen VoltaChem en Brightsite. Het thema van het evenement sloot naadloos aan bij de ambitie van Brightsite de productie van hernieuwbare energie uit te breiden, processen te elektrificeren en de marktvraag naar hernieuwbare waterstof en materialen te stimuleren.

De focus lag dit jaar lag op het opschalen van water elektrolyse en de waardeketens voor het afvangen en benutten van koolstof (CCU). Het evenement bracht stakeholders en onderzoekers samen vanuit VoltaChem, Brightsite en de Brightlands Chemelot Campus.

Business and Program Director Martijn de Graaff van VoltaChem en Managing Director Arnold Stokking van Brightsite openden samen het evenement, waarbij Stokking benadrukte dat alle nadenken over circulariteit ‘systeemdenken’ is: “We kunnen dit niet alleen, we hebben de overheid en alle ketenpartners nodig. We moeten samen optrekken en tegelijkertijd duidelijk maken hoe belangrijk de chemie is.”

De gesprekken en presentaties concentreerden zich op het kiezen van de juiste technologieën, het verbeteren van efficiëntie en het ontwikkelen van rendabele business cases binnen het kader van het 1,5 graden opwarmingsscenario. Hierbij werd de noodzaak benadrukt om de productie van hernieuwbare energie uit te breiden, processen te elektrificeren, en de marktvraag naar hernieuwbare waterstof en materialen te stimuleren.

Tijdens zijn presentatie benadrukte René Slaghek, Technology Manager bij Brightsite, de impact van Chemelot op ons dagelijks leven: “Iedereen heeft tussen de 100 en 300 producten in huis die hun oorsprong vinden op Chemelot.” Hij voegde eraan toe dat voor de energietransitie naar duurzame bronnen Chemelot ‘ongelooflijk veel meer energie’ nodig zal hebben.

De ochtendsessies werden geleid door experts uit de industrie, met thema’s als Power-2-Integrate, Power-2-Hydrogen en Power-2-Chemicals. Vooraanstaande sprekers, waaronder Francisco Boshell (IRENA), Achim Raschka (Nova Institute) en Markus Kunze (Bosch Transmission Technology), deelden hun inzichten over de toekomst van de industrie. Na een netwerklunch werden diverse breakout sessies gehouden, gericht op thema’s als het prioriteren van circulair koolstof en het ontwikkelen van economisch haalbare elektrochemische routes.

Meer informatie

Indien u interesse of vragen heeft over het Voltachem Annual Event van 9 april 2024 of de besproken thema’s, laat dan hier uw contactgegevens achter.  Wij zullen zo spoedig mogelijk contact met u opnemen. Uiteraard kunt u ook contact opnemen met Voltachem.