Roundtable: hoe krijgen we alle plannen voor groene waterstof van de grond?

Het is het duizenddingendoekje van de energietransitie: groene waterstof. Miljarden worden vrijgemaakt voor groene waterstofprojecten. Groene waterstof moet onze industrie verduurzamen, we rijden er straks op rond en het gaat onze huizen verwarmen. Toch gaan de meeste van die projecten nog niet verder dan een haalbaarheidsstudie. En terwijl Nederland de potentie heeft om kartrekker van Europa te zijn op dit thema, worden we inmiddels links en rechts ingehaald. Neem deel aan het CHANGE INC. webinar over groene waterstof op 11 februari 2022 met onder andere René Slaghek, Programma Manager bij Brightsite.

Hoe krijgen we de groene waterstofmarkt van de grond? En welke rol moet Nederland spelen in de Europese waterstofeconomie? Tijdens de Roundtable voelen Paul van Liempt en Sabine Sluijters van CHANGE INC. een aantal waterstofexperts hierover aan de tand:

  • Helmie Botter, manager business development hydrogen bij Gasunie;
  • Nienke Homan, bestuurslid bij de Green Hydrogen Organisation en voorzitter van de Sustainable Hydrogen Club;
  • Luc Graré, verantwoordelijk voor international business bij waterstofproducent Lhyfe;
  • René Slaghek, technology & program manager bij Brightsite en projectmanager van het Chemelot Sustainability Team.

René Slaghek, Programma Manager Brightsite:

“Brightsite is op zoek naar de beste manier(en) om waterstof te produceren zonder CO₂-uitstoot. Er zijn oplossingen voor het maken van duurzame waterstof. Het is zaak om de meest rendabele oplossing voor de gehele Chemelot site te kiezen. De juiste keuzes maken, die passen bij de fabrieken die waterstof nodig hebben voor hun processen en bij de balans op de totale site. En er zijn andere investeerders en nieuwe fabrieken nodig om deze grondstof te maken.”

René Slaghek
Programma Manager
+31 (0)6 20 01 59 35

Leestip: Duurzame waterstofproductie cruciaal voor transitie naar circulaire chemie

Duurzame productie van waterstof is een van de belangrijke pijlers voor de transitie naar een circulaire chemie. Op Chemelot lopen inmiddels verschillende initiatieven rondom groene waterstofproductie. Brightsite draagt bij via de ontwikkeling van nieuwe generatie plasmatechnieken en een technologievergelijkingsmethodiek voor variabele kosten bij waterstofproductie.