Startup Syclus kan 10 megaton CO2 besparen in Nederland

Artikel

Jaarlijks wordt 100 megaton bio-ethanol (alcohol) geproduceerd. Dat wordt voornamelijk bijgemengd in benzine. Maar wat als straks iedereen elektrisch rijdt? Start-up Syclus wil de alcohol omzetten in bio-ethyleen, een basisgrondstof voor kunststoffen. Dat zou meer dan 10 miljoen ton CO2-uitstoot per jaar kunnen besparen. Met de investering van CropEnergies AG gaat Syclus de volgende fase in en staat de bouw van een eigen fabriek in de planning. Oprichter Joris van Willigenburg licht het ontstaan en de ambities van Syclus toe in een interview op Change.inc.

Gamechangers
Het platform Groene Chemie, Nieuwe Economie (GCNE) wil de duurzame transitie in de productiechemie versnellen. Het doel is een groene chemie met innovatieve technologieën, zonder fossiele brandstoffen en zonder CO2-uitstoot. In 2025 wil het platform al grote hoeveelheden ruwe olie kunnen vervangen door gerecyclede en biobased grondstoffen en op grote schaal groene stroom gebruiken voor chemische processen. Dit vereist nieuwe, innovatieve en baanbrekende technologieën. Rondom het jaarlijkse evenement op 11 oktober interviewde Change Inc. enkele voorlopers, ‘game changers’ die deze doelen dichterbij brengen. Managing Director Arnold Stokking van Brightsite is voorzitter en initiatiefnemer van het platform en draagt Joris van Willigenburg en dit project graag uit.Van alchohol tot bio-ethyleen

Joris van Willigenburg werkt als chemisch ingenieur bij dienstverlener Sitech services op Chemelot. Hij ziet dat elders in de wereld alchohol wordt omgezet in bio-ethyleen, een basisgrondstof voor kunststof. In Europa gebeurt dat echter nergens. Van Willigenburg: “,,Niemand pakte het idee op, dus ben ik het zelf gaan doen.”

Wereldwijd wordt jaarlijks bijna 100 megaton bio-ethanol gemaakt, in Europa ongeveer 5 megaton. Daarvan gaat 85 procent in benzine. Van Willigenburg: “Maar als het wagenpark in de toekomst wordt vervangen door elektrische auto’s, kunnen we dat mooi in de chemie gebruiken om er bio-ethyleen van te maken.”

De technologie zou in Nederland op jaarbasis 10,8 megaton CO2 kunnen besparen. Dat is de helft van de reductie die de Nederlandse industrie in het Klimaatakkoord voor 2030 heeft beloofd.

Het resultaat van zijn inspanningen en initiatief is de startup Syclus, waarvan de technologie om van alcohol bio-ethyleen te maken een gemiddelde CO2-reductie van 135 procent zou kunnen bereiken ten opzichte van fossiel ethyleen. Het zou in Nederland op jaarbasis 10,8 megaton CO2 kunnen besparen. Dat is maar liefst de helft van de reductie die de Nederlandse industrie in het Klimaatakkoord heeft toegezegd voor 2030.
CropEnergies neemt belang in Syclus

Syclus heeft onlangs een investeerder gevonden voor de productie van zijn biogebaseerde ethyleen. CropEnergies, Europa’s grootste producent van duurzame ethanol, investeert 1,8 miljoen euro in de eerste fase van de bouw van een grootschalige fabriek op chemiesite Chemelot in Geleen. Deze moet vanaf januari 2026 meer dan 100.000 ton bio-ethyleen per jaar produceren en zal uiteindelijk tussen de 85 en 100 miljoen euro kosten.

Met de nieuwe investering kan Syclus nu al beginnen met de engineering en het onderzoeken van de technische haalbaarheid van de fabriek. Van Willigenburg: “Met deze investeringen hebben we het geld om de eerste noodzakelijke stappen te zetten.”

Belangrijke stap voor Chemelot
Chemelot-directeur Loek Radix juicht het initiatief toe. “De strategie van Chemelot is om het eerste volledig circulaire chemiepark in Europa te worden door over te stappen op 100 procent hernieuwbare grondstoffen en elektrificatie van onze productieprocessen. Dat Syclus van plan is ethyleen duurzaam te produceren uit hernieuwbare ethanol past perfect in onze strategie”, stelt hij.

Meer weten over de ambities en innovaties van Syclus?

Syclus heeft de ambitie om een toonaangevende producent te worden voor 100% biobased en volledig circulaire grondstoffen, te beginnen met bio-ethyleen. Wilt u meer weten over de ambities, plannen en projecten? Stuur dan gerust een email.

 

 

Joris van Willigenburg
Oprichter Syclus
contact@syclus.nl