Terugblik Clean Hydrogen conference

Evenement

Duurzame energieopwekking door wind of zonnestraling blijft haar aandeel in de energiemix vergroten. Een kansrijke optie is de synthese van waterstof via de chemische industrie. Op 18 mei gaf de Online Clean Hydrogen Conference een unieke kijk op schone waterstofproductie. Nieuwe technologieën werden geïntroduceerd en de sprekers deelden hun ervaringen met bestaande technologieën. Met levendige discussies en uitwisseling van contactgegevens in breakout rooms veel nuttige en proactieve interactie dus.

Tijdens deze conferentie, die onderdeel is van de Brightlands Chemistry of the Future Series, deelden (inter)nationale sprekers hun visie op en ervaring met alternatieve opties, naast elektrolyse, om duurzame waterstof te creëren. Tijdens het conferentieprogramma werden drie alternatieve opties om schone waterstof te maken besproken:
1) vergassing van biomassa naar waterstof en groene CO₂
2) vorming van acetyleen/etheen en waterstof uit aardgas met plasmatechnologie
3) splitsen van aardgas in pure koolstof en waterstof
Het complete programma omvatte live presentaties van onderzoekers, leidinggevenden en branchespecialisten van Brightsite, Sitech Services, TNO, Maastricht University, Monolith Materials, Graforce and Torrgas, evenals levendige discussies en interacties tussen de aanwezigen en sprekers tijdens de koffiepauzes.

Brightsite ‘s approach to the feedstock transition
In het eerste deel van de conferentie sprak Arnold Stokking over de grondstoffentransitie. Voor geïntegreerde chemiesites als Chemelot is de grondstoffentransitie naar CO₂-neutraal opereren het dominerende onderwerp met het oog op de energietransitie. Waterstof is op Chemelot vooral een grondstof. Brightsite biedt een open innovatieplatform voor een op feiten en wetenschap gebaseerd transitiepad.

Bekijk livestream

Hydrogen variable cost analysis for multi-product processes

Joris van Willigenburg presenteerde een nieuwe analysemethode voor de kosten van elf waterstofproductietechnologieën. Sommige waterstofproductietechnologieën produceren bijproducten, zoals ethyleen. Dit roept vragen op over het onderwerp hoe de besparing op hulpbronnen als gevolg van deze bijproducten kan worden gewaardeerd en hoe de variabele productiekosten van deze technologieën kunnen worden berekend. Binnen het Brightsite consortium hebben we een nieuwe en nauwkeurigere methodologie ontwikkeld dat vaak wordt gebruikt in bijvoorbeeld LCA-studies.

> Bekijk livestream

Role of clean hydrogen in a sustainable circular chemical site
René Slaghek deelde een showcase van hoe nieuwe technologieën voor de productie van schone waterstof een essentiële rol kunnen spelen in de transformatie van een geïntegreerd chemiecluster naar een duurzame circulaire site.

> Bekijk livestream

Hydrogen, electrification and circularity – a plasma chemistry perspective
Prof.dr.ir. Gerard van Rooij en Hans Linden introduceerden nieuwe voorbeelden van routes naar carbon circulariteit. In deze bijdrage werd benadrukt hoe plasmachemie mogelijk compatibiliteit kan combineren met bijvoorbeeld intermitterende en lokale productie om deze moleculen te activeren met maximale energie-efficiëntie. Er zal worden getoond hoe een hoge vermogensdichtheid zorgt voor snelle dynamiek, procesintensificatie en nieuwe mogelijkheden voor selectiviteit. Door gebruik te maken van plasmatechnologie kunnen we methaan op een effectieve manier gebruiken door het om te zetten in waterstof en hoogwaardige koolwaterstoffen, zoals acetyleen en etheen, die de basis vormen van kunststoffen, zonder dat er CO₂ vrijkomt. Brightsite richt een nieuw plasmalab op met als doel de bestaande plasmatechnologie te optimaliseren, nieuwe plasmaprocessen te ontwikkelen en een belangrijke stap te zetten naar de ultieme circulaire chemie.

Bekijk livestream

De conferentie werd afgesloten met een round-table discussion gemodereerd door Mark van Doorn van Brightlands Chemelot Campus.