De basisindustrie kán in 2050 in Nederland klimaatneutraal en circulair produceren. Dat concludeert het Sustainable Industry Lab (SIL) in het rapport ‘Groene keuzes voor de Nederlandse basisindustrie’ waaraan wetenschappers en experts uit de industrie, milieubeweging en overheid hebben meegewerkt onder leiding van Gert Jan Kramer, hoogleraar duurzame energievoorziening aan de Universiteit Utrecht en voorzitter van het Sustainable Industry Lab.
In het rapport wordt gewezen op de gunstige geografische ligging van Nederland, vooral de Noordzee voor windenergie en wordt gesteld dat de verwachte 70 gigawatt aan windturbines significant zal bijdragen aan de groene energievoorziening. Uitdagingen zoals ruimtegebruik en de integratie van nieuwe technologieën worden erkend. Waterstof speelt een cruciale rol in de energietransitie, terwijl circulariteit en CCS als belangrijke elementen worden gezien voor het realiseren van klimaatdoelen zonder de concurrentiepositie te schaden. Het rapport onderstreept de noodzaak van technische, economische inzichten en actieve deelname aan een circulaire economie.
‘De industrie moet haar productieprocessen anders inrichten en rekening houden met die schaarste. Een klimaatneutrale en circulaire samenleving moet leren leven binnen grenzen. Dat vraagt om keuzes, nationaal, maar ook wereldwijd.’
Groene keuzes voor de Nederlandse basisindustrie, pagina 8